XiaoMi Mi Note 3 – Αναθεώριση του όρου «mid-range»

XiaoMi Mi Note 2 – Ένα κόσμημα από αλουμίνιο και γυαλί
Δεκέμβριος 13, 2017
XiaoMi Mi 6 – Κάνει τα πάντα και συμφέρει
Δεκέμβριος 19, 2017

XiaoMi Mi Note 3 – Αναθεώριση του όρου «mid-range»

Το Mi Note 3 είναι μία πολύ ιδιαίτερη συσκευή και έρχεται να αλλάξει ορισμένες από τις πάγιες αντιλήψεις που πολλοί από εμάς έχουμε σχηματίσει για τον κινέζικο κολοσσό ονόματι XiaoMi. Αν και διάδοχος του εξαιρετικού Mi Note 2, το Mi Note 3 δεν έρχεται εφοδιασμένο με κάποιον High-End επεξεργαστή της σειράς 8xx όπως ο προκάτοχός του, γεγονός που έχει σαφέστατο αντίκτυπο και στην τιμή της συσκευής, θέτοντάς την στην midrange κατηγορία κινητών. Έχει όμως ο συμβιβασμός αυτός κλονίσει την εμπειρία χρήσης που κάποιος περιμένει από την σειρά «Mi Note» της εταιρίας, ή απλά αποτελεί μία πολύ έξυπνη κίνηση που θέτει την συγκεκριμένη συσκευή σε μία πολύ ιδιαίτερη θέση στην αγορά; Το ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.

Κατασκευή – Σχεδιασμός

Κατασκευαστικά το Mi Note 3 μας θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό μία από τις ναυαρχίδες της εταιρίας, το Mi 6, με ένα σώμα που είναι κατά κύριο λόγο κατασκευασμένο από γυαλί. Και στα δύο αυτά τηλέφωνα βρίσκουμε μία θήκη σιλικόνης στην συσκευασία η οποία στοχεύει στο να προστατέψει το πίσω μέρος το οποίο είναι πανέμορφο, αλλά πολύ επιρρεπές στις δαχτυλιές, και όπως θα δούμε και παρακάτω οι ομοιότητες των δύο συσκευών δεν σταματούν εκεί. Όπως είναι αναμενόμενο η χρήση γυαλιού στο πίσω μέρος δίνει μία πολύ premium αίσθηση στο χέρι, αλλά δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο κράτημα, κάνοντας το Mi Note 3 να γλιστράει αρκετά. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος στο μπροστινό τμήμα της συσκευής, στο πλήκτρο home, το οποίο σε αντίθεση με αυτό που βρίσκουμε στο Mi Note 2 δεν μπορεί να πατηθεί προς τα μέσα, αλλά αποτελεί πλήκτρο αφής. Η ταχύτητα και η ακρίβειά του, που ήταν ήδη εξαιρετικές στο προηγούμενο μοντέλο, έχουν επίσης βελτιωθεί αισθητά φτάνοντας σε σημείο να ανταγωνίζονται τους αισθητήρες της OnePlus. Για κάποιον ο οποίος έχει πιάσει στα χέρια του συσκευή της έτερης κινέζικης εταιρίας, η παραπάνω πρόταση από μόνη της λέει πολλά.

Επιδόσεις

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξαφνιάστηκαν, όταν κατά την ανακοίνωση του Mi Note 3  αποκαλύφθηκε πως η XiaoMi έχει τοποθετήσει στο εσωτερικό του τον Snapdragon 660, καθιστώντας θεωρητικά τον προκάτοχό του ως την «δυνατότερη» συσκευή, καθώς εκείνη έρχεται με επεξεργαστή της σειράς 8xx. Μπορεί τα περισσότερα benchmarks να υποστηρίζουν την συγκεκριμένη πεποίθηση, με το Mi Note 2 να πιάνει αρκετά υψηλότερα σκορ, ωστόσο στο πρακτικό του θέματος ο 660 είναι ένας από τους καλύτερους midrange επεξεργαστές της αγοράς και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής μπορεί και παρέχει μία εμπειρία χρήσης που δεν υστερεί σχεδόν σε τίποτα από αυτή του Mi Note 2. Το πολύ καλό αυτό chipset συνοδεύεται από 4 ή 6 GB RAM, με επιλογή για 64 ή 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακά εάν αναλογιστούμε το κόστος της συσκευής, με τον αποθηκευτικό χώρο να είναι αρκετός για να υπερκαλύψει την απουσία της θύρας για κάρτα microSD.

Οθόνη, κάμερα και μπαταρία

Το κλασικό μέγεθός οθόνης 5.5″ του Mi Note 3 (που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν είναι κυρτή) υποστηρίζεται αναμενόμενα από την 1080p ανάλυση στην οποία μας έχει συνηθίσει η XiaoMi, η οποία δείχνει ακόμα διστακτική στο να ξεπεράσει το φράγμα του FHD. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο panel, τα πιο «εκπαιδευμένα» μάτια ωστόσο θα παρατηρήσουν άμεσα ότι πρόκειται για μία IPS LCD οθόνη και όχι Amoled όπως είδαμε στο Mi Note 2. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην φωτεινότητα της οθόνης η οποία θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερη για ευκολότερη ανάγνωση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στην αναπαραγωγή του μαύρου και της γενικότερης αντίθεση της, καθώς όπως είναι γνωστό οι LCD οθόνες δεν μπορούν να συγκριθούν σε αυτόν τον τομέα με την oled τεχνολογία.

Ξεκινώντας την ανάλυση της συσκευής κάναμε αναφορά στο Mi Note 3 να θέλει να «σπάσει» ορισμένες αντιλήψεις οι οποίες έχουν συνδεθεί με το όνομα της XiaoMi και η βασικότερη από αυτές έχει να κάνει με την κάμερα, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι με τις δύο κάμερες, που βρίσκουμε στο πίσω μέρος της συσκευής. Οι δύο φακοί, ανάλυσης 12MP έκαστος αποτελούν ίσως και την μεγαλύτερη ομοιότητα με το μοντέλο Mi 6 της εταιρίας, το οποίο μοιράζεται ακριβώς τις ίδιες κάμερες με το Mi Note 3. Ο ένας εκ των δύο φακών είναι τηλεφακός, μία συνηθισμένη επιλογή σε τηλέφωνα με διπλή κάμερα καθώς προσφέρει 2x οπτικό ζουμ, ενώ επιτρέπει στην συσκευή να παράγει και εικόνες με προσαρμοσμένη εστίαση, δημιουργώντας το πολυπόθητο portrait mode που έχει φέρει στην μόδα το iPhone 7 Plus. Η λειτουργία αυτή παραμένει σε πειραματικό στάδιο και δεν δουλεύει τέλεια σε όλες τις συνθήκες, ιδιαιτέρα όταν το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε δεν πρόκειται για άνθρωπο. Αυτό ωστόσο δεν μας εκπλήσσει καθόλου, καθώς το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε όλα τα ακριβότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν την λειτουργία αυτή, με εξαίρεση ίσως το Google Pixel 2. Όσον αφορά τις επιδόσεις της κάμερας στις κανονικές φωτογραφίες ωστόσο, το Mi Note 3 μας άφησε εντυπωσιασμένους. Ζωντανά χρώματα και μεγάλη λεπτομέρεια είναι δύο από τα χαρακτηριστικά των καμερών της συσκευής, ενώ παραδόξως τα αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι πολύ ικανοποιητικά, με την εστίαση να παραμένει γρήγορη. Δεν είναι τυχαίο πως το Mi Note 3 είναι το πρώτο τηλέφωνο της XiaoMi που κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό σκορ των 90 βαθμών από την DxO Mark, τον πιο αξιόπιστο φορέα για την σύγκριση και κατηγοριοποίηση καμερών, ξεπερνώντας ακόμα και συσκευές όπως το iPhone 7. Τόσο το βίντεο, όσο και η μπροστινή κάμερα των 16MP παρουσιάστηκαν εξίσου καλά, κάνοντας το Mi Note 3 ίσως την καλύτερη επιλογή που έχει να προσφέρει η XiaoMi όσον αφορά την φωτογραφία μέχρι και σήμερα.

Δείγμα της λειτουργίας Portrait. Η γενικότερη λεπτομέρεια της εικόνας είναι εξαιρετική, αλλά το η εστίαση και το βάθος πεδίου δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα

Η μπαταρία χωρητικότητας 3500mAh παρουσίασε ικανοποιητικές επιδόσεις, βγάζοντας μία ημέρα χρήσης με άνεση, με την τεχνολογία QuickCharge 3.0 της Qualcom να φορτίζει την συσκευή πολύ γρήγορα μέσω της θύρας Type-C που βρίσκουμε στο Mi Note 3. Ωστόσο, την συγκεκριμένη θύρα μπορεί να την βρείτε…απασχολημένη με άλλα καθήκοντα, καθώς είναι το μόνο μέρος από όπου το κινητό μπορεί να δεχθεί ακουστικά. Η XiaoMi ακολουθώντας τις τάσεις που προτάσσει η αγορά για το 2017 μπήκε στο κλαμπ των εταιριών που αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν την θύρα των ακουστικών στα καινούρια τους μοντέλα. Πολλοί καταναλωτές σίγουρα θα κατακρίνουν την κατεύθυνση αυτή προς την οποία αποφάσισε να κινηθεί η εταιρία, ωστόσο, σαν μία μικρή παρηγοριά, στην συσκευασία του κινητού θα βρούμε έναν αντάπτορα από 3.5mm audio jack σε Type-C για την σύνδεση των αγαπημένων μας ακουστικών στο Mi Note 3.

Software

Ένα εκ των θετικών στοιχείων στον τομέα του software είναι πως το Mi Note 3 έρχεται από κουτιού με το νέο MUI, βασισμένο πάνω στο android 7.1 Nougat. Μπορεί να μην πρόκειται για την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Google, και για να είμαστε ειλικρινείς η ταχύτητα των ενημερώσεων στην χώρα μας δεν είναι ότι καλύτερο θα συναντήσει κανένας συγκριτικά με άλλους κατασκευαστές, ωστόσο το MUI συνεχίζει να παρέχει πολλές χρήσιμες νέες λειτουργίες ,όπως για παράδειγμα ο διαμοιρασμός της οθόνης μεταξύ δύο εφαρμογών. Ο πολύχρωμος σχεδιασμός του interface στον οποίο επιμένει η XiaoMi σίγουρα δεν  απευθύνεται σε όλους, ωστόσο είναι σαφές πως το skin της εταιρίας έχει ωριμάσει κατά πολύ και δεν αποκλείεται να το δούμε να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, όταν με το καλό φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για android 8.0 Oreo.

Συμπέρασμα

Όλοι οι φανατικοί υποστηρικτές της XiaoMi που δεν έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι από την κάμερα των υπόλοιπων μοντέλων της εταιρίας, καθώς και όσοι αναζητούν την καλύτερη δυνατή φωτογραφική εμπειρία χωρίς να ξοδέψουν μία περιουσία, αξίζει να ρίξουν μία καλή ματιά στο συγκεκριμένο μοντέλο. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήσουμε την πολύ καλή επίδοση των καμερών του Mi Note 3 να επισκιάσει το γενικότερο σύνολο, καθώς μιλάμε για μία συσκευή η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει και με το παραπάνω σε όλες τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως μια συσκευή πρέπει να κρίνεται σαν σύνολο και όχι από τα επιμέρους κομμάτια της.

 

Κοτενίδης Ευθύμιος