XiaoMi Mi 5 – Μπροστά από την εποχή του

10 Λόγοι που λατρεύουμε το MIUI9
Δεκέμβριος 23, 2017
Τα καλύτερα themes για το MIUI 9
Ιανουάριος 2, 2018

XiaoMi Mi 5 – Μπροστά από την εποχή του

Το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία η XiaoMi  άρχισε να μπαίνει πολύ δυναμικά στον χώρο των «flagship» συσκευών και το smartphone που άνοιξε τον χορό δεν ήταν άλλο από το Mi 5. Το συγκεκριμένο κινητό είχε μαγνητίσει τα βλέμματα όταν ανακοινώθηκε από την εταιρία στις αρχές του 2016 και οι λόγοι που το έκαναν να ξεχωρίζει παραμένουν εμφανείς ακόμα και σήμερα.

Κατασκευή – Σχεδιασμός

Με μια πρώτη ματιά  μπορούμε να διαπιστώσουμε τι έκανε το Mi 5 να κινήσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, με ένα design που ήταν ξεκάθαρα μπροστά από την εποχή του. Το κινητό έχει σχεδόν μηδαμινά bezels, με το γυαλί της οθόνης να φτάνει στα άκρα της συσκευής, ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο στην αγορά του 2016. Ταυτόχρονα πολλές μικρές πινελιές, όπως η παρουσία του λογότυπου της XiaoMi στο πάνω αριστερά μέρος της πρόσοψης του κινητού, φανερώνουν πως αυτό έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την προσοχή στην λεπτομέρεια και δίνουν την αίσθηση μίας πολύ ακριβότερης συσκευής. Όπως όλα τα τηλέφωνα της συγκεκριμένης σειράς, έτσι και το Mi 5 έχει εξαιρετικά γρήγορο αισθητήρα fingerprint, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο home button και δεν υστερεί καθόλου σε ακρίβεια συγκριτικά με άλλα μοντέλα της κατηγορίας του.

Επιδόσεις

Ο αγαπημένος τομέας της XiaoMi σε αυτή την κατηγορία τιμών είναι σίγουρα οι επιδόσεις και το γεγονός αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και το Mi 5. Σε ένα τόσο οικονομικό πακέτο η κινέζικη εταιρία κατάφερε να ενσωματώσει τεχνικά χαρακτηριστικά που έκαναν το Mi 5 ένα από τα ταχύτερα τηλέφωνα όταν πρώτο-κυκλοφόρησε και το κρατούν επίκαιρο με μεγάλη άνεση ακόμα και σήμερα. Το κινητό έρχεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις (Standard, Prime και Pro) και κάτω από τον γυάλινο και μεταλλικό σκελετό του βρίσκουμε τον Snapdragon 820, χρονισμένο σε ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε. Η κάρτα γραφικών Adreno 530 αποτελεί κοινό παρανομαστή, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι 32/64/128GB μη επεκτάσιμης μνήμης για τις εκδόσεις Standard, Prime και  Pro αντίστοιχα. Σημειωτέον πως ενώ οι πρώτες δύο εκδόσεις έρχονται με 3GB RAM η έκδοση Pro έχει 4GB και είναι κατασκευασμένη από κεραμικό αντί για γυαλί, όπως ακριβώς δηλαδή και το Mi 6 Special Edition. Το σίγουρο πάντως είναι πως όποια έκδοση και να επιλέξετε το Mi 5 δεν θα σας αφήσει δυσαρεστημένους. Όπως είναι γνωστό η σειρά επεξεργαστών 8xx της Qualcom είναι συνώνυμη με την λέξη επιδόσεις και καταφέρνει και «οδηγεί» εξαιρετικά το τηλέφωνο, είτε το μοντέλο έχει 3, είτε 4 GB μνήμης RAM. Για όσους χρήστες είναι «τρελαμένοι» με τα benchmarks θα πρέπει να γνωρίζουν πως σίγουρα δεν θα δουν τα ίδια νούμερα με συσκευές που έρχονται με τους πιο καινούριους Snapdragon 821 και 835, ωστόσο θα μας ξάφνιαζε ιδιαιτέρα εάν οι χρήστες αυτοί κατάφερναν να βρουν κάποια ουσιαστική διαφορά στην καθημερινή χρήση του Mi 5 με κάποια από τις εν λόγω συσκευές. Αυτό οφείλετε στο γεγονός πως το κινητό μπορεί να σηκώσει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ παίζει φυσικά και όλα τα παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε στο Playstore χωρίς κανένα κόλλημα.

Οθόνη, κάμερα και μπαταρία

Η ιδιαίτερη εμφάνιση του Mi 5 δεν είναι το μοναδικό θετικό που του προσφέρει η οθόνη του. Το πάνελ 5.15″ έχει την υπέρ-αρκετή (γι αυτό το μέγεθος) ανάλυση των 1080p και παρουσιάζει καλές γωνίες θέασης και αναπαραγωγή χρωμάτων, εάν αναλογιστούμε πως πρόκειται για μια IPS LCD οθόνη.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Mi 5 έχει μία πολύ ικανοποιητική κάμερα σαν σύνολο. Ωστόσο είμαστε σε μία εποχή στην οποία τα smartphone  εξελίσσονται ραγδαία στον συγκεκριμένο τομέα και δεδομένου του τύπου συσκευής με τον οποίο θέλει να συγκριθεί το Mi 5, δεν μπορέσαμε παρά να σημειώσουμε ορισμένες αδυναμίες σχετικά με την κάμερά του. Οι εικόνες που παράγει με καλό φωτισμό είναι άριστες, ωστόσο τα πράγματα  είναι εντελώς διαφορετικά σε πιο σκοτεινά περιβάλλοντα, όπου ακόμα και η οπτική σταθεροποίηση δεν καταφέρνει να αποσιωπήσει την παρουσία «οπτικού θορύβου» στις φωτογραφίες. Ο μπροστινός φακός των 4MP είναι επίσης τυπικών επιδόσεων, αλλά δεν θα σας απογοητεύσει στις συνθήκες που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε την selfie κάμερα.

Δείγμα κάμερας XiaoMi Mi 5

Επιστρέφοντας στα θετικά, η μπαταρία του Mi 5 είναι αντάξια μιας συσκευής με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, ο οποίος φημίζεται για την καλή του κατανάλωση. Μπορείτε να βγάλτε με άνεση μία ημέρα έντονης χρήσης και όταν η μέρα αυτή τελειώσει το κινητό δεν θα μείνει για πολύ ώρα στην πρίζα χάση στην τεχνολογία QuickCharge 3.0 της Qualcom. Το Mi 5, σε μία ακόμα προσπάθεια να μας αποδείξει πως κατασκευάστηκε με γνώμονα το μέλλον ενσωματώνει θύρα Type-C, κάτι που μόνο δεδομένο δεν μπορούσε να θεωρηθεί εντός του 2016 καθώς ακόμα και εταιρίες όπως η πρωτοπόρα στην βιομηχανία Samsung επέλεξαν να μείνουν στο παλιότερο βύσμα MicroUSB για τις «ναυαρχίδες» τους για εκείνη την χρονιά. Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να αναφέρουμε μία ιδιαίτερα περίεργη επιλογή της XiaoMi η οποία, έχοντας πιθανώς ως σκοπό να κρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβάνει στην συσκευασία ταχυφορτιστή τεχνολογίας 2.0 και όχι 3.0, το μέγιστο δηλαδή που μπορεί να υποστηρίξει η συσκευή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, παρόλο που η φόρτιση είναι ήδη πολύ γρήγορη, δεν θα λάβετε το πλήρες όφελος της καινούριας τεχνολογίας της Qualcom εάν δεν αγοράσετε έναν συμβατό 3.0 φορτιστή από το εμπόριο.

Software

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για το MUI, τα οποία δεν είναι ήδη ευρέως γνωστά στο αγοραστικό κοινό. Το skin της XiaoMi έρχεται πάνω από τα android 6.0 Marshmallow, με την αναβάθμιση σε 7.0 να είναι δεδομένη. Όπως και σε όλα της τα κινητά, έτσι και εδώ η «παιχνιδιάρικη» νότα που εκπέμπει το λογισμικό της εταιρίας, με τα πολύχρωμα εικονίδια και τα animation του, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς, ενώ χαρακτηρίζεται αχρείαστη από άλλους. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως το Mi 5 έχει όλη την απαραίτητη ιπποδύναμη για να μην διστάσει στιγμή να εκτελέσει όλες τις πιθανές εντολές σας, ακόμα και σε ένα software όπως το σχετικά βαρύ MUI.

Συμπέρασμα

Βάζοντας κάτω όλα τα επιμέρους κομμάτια της συγκεκριμένης συσκευής διαπιστώνουμε πως υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι που αυτή παραμένει δημοφιλής στην σημερινή αγορά, παρά τον τρομερό ανταγωνισμό που υφίσταται στον τομέα των Smartphone εν γένει. Για όσους λοιπόν αναζητούν μία ιδιαίτερα οικονομική λύση με επιδόσεις πραγματικής «ναυαρχίδας» μπορούμε άφοβα να πούμε πως οφείλουν να κοιτάξουν καλά το Mi 5. Ωστόσο επειδή κατά την αναζήτησή τους αυτή πολλοί καταναλωτές μπορεί να διαπιστώσουν πως είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν λίγα παραπάνω χρήματα, το επόμενο μοντέλο της XiaoMi, το Mi 6 παραμένει μία επίσης ελκυστική επιλογή την οποία θα πρέπει να εξετάσουν.

 

Κοτενίδης Ευθύμιος